Kaikki vaihtoehdot käytiin läpi, ja maalämpö voitti kirkkaasti. Parasta on, että remontin takia ei tarvitse nostaa hoitovastikkeita, vaan projekti maksetaan säästöillä, jotka maalämmöstä saadaan. Yhdeksän vuoden maksuajan jälkeen vastikkeita voidaan varmaan pudottaa.
Kari Hirvonen

As Oy Stoltinmaja

Turun Runosmäessä sijaitseva As Oy Stoltinmaja päätti laittaa energia-asiat kerralla kuntoon. Suurin menoerä kaukolämpö vaihtui maalämpöön, mikä leikkaa ostoenergian määrää noin 71 prosentilla. Investointipäätöstä helpotti ARAn energia-avustus, joka on noin 400 000 euroa.

Maalämpöä varten tontille porattiin 15 energiakaivoa, joiden syvyys on yhteensä 5 000 metriä. Maalämmön ohella asennettiin poistoilman lämmön talteenotto ja uusittiin rakennusautomaatio. Lisäksi talojen katoille pystytettiin poikkeuksellisen suuri, 115 kilowatin aurinkovoimala. Kuuden kerrostalon katot peittyivät käytännössä kokonaan aurinkopaneeleista.

“Sieltä otetaan sähkö taloyhtiön saunoihin, kylmähuoneisiin, rappukäytävän valoihin ja pihavaloihin. Aurinkosähköä voidaan myös syöttää asuntoihin ja myydä valtakunnan verkkoon”, Kari Hirvonen kertoo.

Toinen erikoisuus on se, että jokaiseen asuntoon asennettiin lämpötilaa ja kosteutta mittaavat anturit. Yleensä olosuhdeantureita on vain muutamissa asunnoissa. Kattava mittarointi vähentää turhia huoltokäyntejä ja auttaa parantamaan energiatehokkuutta, kun lämmitysveden virtaukset huoneistoihin voidaan säätää tarkasti.

Kustannussäästöjen lisäksi taloyhtiön hallitusta motivoi vastuullisuus ja vihreät arvot. Hankkeen myötä taloyhtiön hiilijalanjälki kutistui noin 70 prosenttia.

“Meistä tulee fossiilivapaita ja vihreitä. Ollaan siis muodikkaita.”

Osana yhteistyötä LeaseGreen takasi, että maalämmön vuosihyötysuhde (SCOP) pysyy vähintään tasolla 3,4. Hyötysuhdetakuu kuuluu LG Meta -palvelusopimukseen, joka solmitaan aluksi viideksi vuodeksi. Sopimukseen kuuluu etäseuranta, jonka avulla energiankulutus ja olosuhteet optimoidaan ennakoivasti sääolojen mukaan. Tätä varten maalämpö- ja LTO-järjestelmistä sekä olosuhdemittauksista mallinnetaan digitaaliset kaksoset. Seuranta parantaa energiatehokkuutta ja paljastaa vikatilanteet nopeasti.

Iso taloyhtiö
Turku Runosmäki
Rakennusvuosi 1975
Asuntojen määrä 111

Energiaremontin sisältö

Maalämpö, aurinkosähkö, poistoilman lämmöntalteenotto, automaatio, anturointi jokaisessa asunnossa, älykäs ohjaus ja etäseuranta

Vuosisäästöt, eur
55 900

Lue lisää muista kohteistamme.

Helsinki Roihuvuori
Helsinki Meilahti
Turku Uittamo