Kaikkein tärkeimmät työt alkavat, kun maalämpö ja aurinkosähköjärjestelmä on asennettu. Ne ovat vasta työkaluja, joiden avulla päästään pienentämään taloyhtiön energiankulutusta.
Juha Jäppinen

As Oy Syväkallio

As Oy Syväkallio on Turun Uittamolla sijaitseva, neljästä talosta koostuva taloyhtiö. Vuonna 1968 rakennetussa taloyhtiössä on 156 asuntoa ja noin 250 asukasta. Taloyhtiön laaja energiaremontti valmistui syksyllä 2021.

Energiaremonttia edelsi putkiremontin yhteydessä aiemmin rakennettu poistoilman lämmöntalteenotto (PILP).

”Se pudotti meidän ostolämmönkulutuksen puoleen”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jäppinen.

LeaseGreenin kanssa toteutetussa energiaremontissa taloyhtiö sai maalämmön lisäksi aurinkosähkön ja sähköautojen latauspisteet. Aiemmin tehty poistoilman talteenottojärjestelmä liitettiin osaksi kokonaisuutta.

Remontin jälkeen taloyhtiö liitettiin LeaseGreenin etäoptimointipalveluun, jonka avulla varmistetaan, että uusi tekniikka toimii halutulla tavalla ja luvatut säästöt toteutuvat.

Energiaremontti leikkaa Syväkallion energialaskusta toiset 50 prosenttia. Euroissa säästöä tulee noin 50 000 euroa joka vuosi. Vielä isompi leikkaus tulee taloyhtiön hiilijalanjälkeen – se pienenee 85 prosenttia eli 150 tonnia (CO2e) vuodessa. Määrä vastaa 36 keskikokoisen omakotitalon vuosittaisia päästöjä.

”Kaikkein tärkeimmät työt alkavat, kun maalämpö ja aurinkosähköjärjestelmä on asennettu. Ne ovat vasta työkaluja, joiden avulla päästään pienentämään taloyhtiön energiankulutusta”, Jäppinen sanoo.

On tärkeää, että kaikki energiaremontin osa-alueet suunnitellaan huolellisesti ja toteutetaan niin, että kokonaisuus toimii saumattomasti yhteen. Hyväkään suunnittelu ei kuitenkaan riitä, jos tekniikan ja prosessien säätäminen ja optimointi jätetään tekemättä.

Yksi lämmityskausi ei riitä, vaan optimointia tehdään useamman vuoden ajan. Näin varmistetaan, että tekniikka toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Neljän kerrostalon taloyhtiö
Turku Uittamo
Rakennusvuosi 1968
Asuntojen määrä 156

Energiaremontin sisältö

Maalämpö, aurinkosähkö, sähköautojen latauspaikat, älykäs ohjaus ja etäseuranta

Vuosisäästöt, eur
53 400

Lue lisää muista kohteistamme.

Helsinki Maunula
Helsinki Roihuvuori
Helsinki Suurmetsä