Asukkaat ehtivät jo kysellä, miksi me ei siirrytä maalämpöön. Yhtiökokouksessa kesäkuussa 2022 päätös tehtiin yksimielisesti.
Tapani Eisanen

As Oy Hakanmetsä

Roihuvuoressa energiakäänne näkyy konkreettisesti. Tällä hetkellä ainakin kuusi yhtiötä on vaihtamassa kaukolämmöstä maalämpöön ja neljä on jo vaihtanut. Naapurit ottavat oppia toistensa kokemuksista.

”Asukkaat ehtivät jo kysellä, miksi me ei siirrytä maalämpöön. Yhtiökokouksessa kesäkuussa 2022 päätös tehtiin yksimielisesti”, kertoo As Oy Hakanmetsän hallituksen puheenjohtaja Tapani Eisanen.

”Me olimme alueen ensimmäinen iso taloyhtiö, joka teki putkiremontin. Silloin muut ottivat oppia meiltä, nyt me halusimme antaa nopeampien mennä ensin ja olla tienraivaajia. Toisten oppeja olemme yhteistuumin hyödyntäneet alueellisesti.”

Päätös on ollut taloudellisesti kannattava. As Oy Hakanmetsä on ensimmäisiä taloyhtiöitä, jotka pääsevät hyötymään suurten, yli 500 kilowatin lämpöpumppujen käyttämän sähkön alemmasta veroluokasta. Veroluokan muuttumisen ansiosta vero pieneni reippaasti, noin 2,8 sentistä kilowattituntia kohti vain 0,08 senttiin.

Energiaremontissa taloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenottoon, minkä lisäksi kiinteistöön rakennettiin valmius sähköautojen latauspisteille. Erillisenä projektina taloyhtiö hankkii myös aurinkopaneelit. Taloyhtiön ja Pohdin Consultingin yhdessä selvittämässä ja kilpailuttamassa, LeaseGreenin suunnittelemassa ja toteuttamassa energiaremontissa taloyhtiön tarvitsema lämmitysenergia korvataan maasta ja poistoilmasta saadulla lämmöllä. Samalla remontti pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä noin 80 prosenttia.

Ensimmäisen kerran maalämmöstä ja poistoilman lämmöntalteenotosta oli puhetta jo kymmenen vuotta sitten, kun As Oy Hakanmetsässä aloitettiin putkiremontin suunnittelu.

”Silloin yleisesti asiaan suhtauduttiin vielä hieman torjuvasti, sillä Helenin kaukolämpöä pidettiin oikeana toimintamallina, edullisena ja toimintavarmana”, Hakanmetsän Tapani Eisanen kertoo.

As Oy Hakanmetsä on perinteinen, 1950-luvulla rakennettu taloyhtiö Helsingin Roihuvuoressa. Asuntoja siinä on 284. Helsingin ensimmäisiin lähiöihin kuuluva Roihuvuori on arvostettu ja suosittu kaupunginosa, jossa asukkaat viihtyvät sukupolvesta toiseen.

Taloyhtiöiden poikkeuksellisen tiivis yhteistyö juontaa juurensa Roihuvuoren Lämpöön, joka on Suomen vanhimpia alueen taloyhtiöiden yhteisesti omistama huolto- ja isännöintiyhtiö. Aikanaan alueen talot lämmitettiin Roihuvuoren Lämmön aluelämpökeskuksen kautta, mutta sittemmin alueella on siirrytty Helenin kaukolämpöön.

Neljän kerrostalon taloyhtiö
Helsinki Roihuvuori
Rakennusvuosi 1957
Asuntojen määrä 284

Energiaremontin sisältö

Maalämpö, poistoilman lämmöntalteenotto, sähköautojen latauspaikat, älykäs ohjaus ja etäseuranta

Vuosisäästöt, eur
256 600

Lue lisää muista kohteistamme.

Huittinen
Helsinki Maunula
Turku Runosmäki